Inclusief slooppremie in Rotterdam rij je al in de Nissan e-NV200 voor nog net geen  5.000 euro. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet onderzoekt of de elektrische taxi of bestelwagen niet bij jouw onderneming past.

De e-NV200 is sinds juni leverbaar als gesloten bestelauto. Binnenkort komt ook luxe Evalia personenvariant beschikbaar. De elektrische bestelwagen is na de Leaf de tweede puur elektrische auto die Nissan gebouwd heeft. De e-NV200 deelt een aantal belangrijke onderdelen met de Leaf zoals de elektromotor, voorwielophanging en delen van het interieur. Aan de buitenkant ziet de elektrische bestelwagen er niet heel veel anders uit dan de modellen met dieselmotor. De meest in het oog springende verandering is de volledig dichte voorkant onder de motorkap waar de grille plaats heeft gemaakt voor het klepje waar de laadstekker geplaatst is.

De instap van de e-NV200 is precies goed. De auto staat niet extreem hoog op zijn wielen. Als je vaak in en uit moet stappen, hoef je niet te klauteren en dat belast je benen en rug minimaal. De hoofdruimte in de e-NV200 is ruim bemeten. Mensen met een lengte van twee meter zitten niet met hun kruin tegen het dak. Ook de beenruimte in de personenuitvoering met tweede zitrij is alles behalve krap. Zowel voor- als achterin zit je riant, een derde zitrij met twee zetels is optioneel.

Autotest-Nissan-eNV200-Evalia-personenwagen-DrivingDutchman-multifunctioneelNissan e-NV200 blinkt uit in laadruimte

De e-NV200 blinkt uit in zijn laadruimte. De besteluitvoering meet iets meer dan vier kuub en er kunnen twee europallets met een totaalgewicht van 790 kilo achter elkaar geplaatst worden. Dit maakt de e-NV200 de ruimste en krachtigste in zijn klasse. In de personenuitvoering is achter detweede zitrij nog genoeg ruimte voor één europallet of maar liefst acht flinke reiskoffers. De tweede zitrij kan in gedeeltes naar voren geklapt worden waardoor je er met gemak drie sportfietsen in kwijt kunt zonder dat je een van de wielen van de fiets hoeft te demonteren.

 

Binnenin is de elektrische NV200 een mix van de dieseluitvoering en de Nissan Leaf. De elektrische Nissans delen het instrumentenpaneel en middenconsole. De e-NV heeft veel handige opbergruimtes voor paperassen, flessen, blikjes, cups en waardevolle spullen. Achter het stuur, maar ook op de passagiersstoel en achterbank zit je prima, de auto voelt aan als een personenwagen. Er is veel zicht rondom, maar er zitten links en rechtsachter wel twee flinke dode hoeken. Het dashboard is overgenomen van de Leaf, alleen de keuzehandel voor de versnellingen ziet er anders uit.

Autotest-Nissan-eNV200-Evalia-personenwagen-DrivingDutchman-ruimteDe e-NV200 heeft een vermogen van 80 kW en een trekkracht van 224 Newtonmeter. Doordat er geen versnellingsbak is, accelereert de e-NV200 van 0 naar de opgegeven topsnelheid 123 –ik haalde op de teller 130- kilometer per uur. Door de naadloze versnelling voelt de acceleratie sneller dan hij in werkelijkheid is. Bij halve belading duurt het 14 seconden om 100 kilometer per uur te kunnen rijden.

Nissan heeft er alles aan gedaan om het rijgedrag van de e-NV200 op dat van een personenwagen te laten lijken. En dat is ze gelukt door het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden en het accupakket in het midden onder de auto te monteren. Om het gewicht van de accu’s en lading te kunnen dragen, heeft Nissan de e-NV200 aan de achterzijde bladveren gegeven. Desondanks is er is er zowel aan de voor- als achterzijde veel grip op droog, maar ook op nat wegdek.

Autotest-Nissan-eNV200-Evalia-personenwagen-DrivingDutchman-exterieurNissan e-NV200 heeft veel grip

Waar een lege bestel- of personenbusje de neiging heeft om achter snel grip te verliezen, heeft de e-NV200 juist heel veel grip en voelt hij vertrouwd aan. De e-NV200 is leeg iets aan de stugge kant, maar niet oncomfortabel. Maar omdat je met een bestelwagen vaker vol dan leeg rijdt, zul je hier weinig van merken. De auto stuurt direct en je voelt onder alle omstandigheden goed wat er met de banden op het wegdek gebeurt. De draaicirkel is opvallend klein, je kunt hem zowat om zijn as draaien. Ideaal voor kruipdoor sluipdoor routes en in de stad.

Dankzij het ontbreken van olie, riemen, versnellingsbak en koppeling heeft de e-NV200 40 procent minder onderhoudskosten dan bestelwagens met verbrandingsmotor. Daarnaast zijn stroomkosten tot 60 procent lager dan brandstofkosten voor dezelfde actieradius. Via een huisstopcontact met 3,3 kW/16 Ampere duurt het ongeveer acht uur om de accu volledig op te laden. Met een optionele 6,6 kW/32 Ampere lader wordt de oplaadtijd gehalveerd. Een speciale CHAdeMO DC 50 kW-snellader kan de batterij in 30 minuten tot 80 procent opladen bijvoorbeeld tijdens het laden en lossen van goederen.

Autotest-Nissan-eNV200-Evalia-personenwagen-DrivingDutchman-multifunctioneel-dashboard

Bekijk meer foto’s op onze Facebook pagina.

Technische gegevens Nissan e-NV200 Evalia
Vermogen: 80 kw (90 pk)
Koppel: 254 Nm
Aandrijving: voor
Topsnelheid (opgegeven): 123 km/h
Topsnelheid (teller): 130 km/h
Acceleratie 0 – 100 (halve belading: 14 seconden)
Prijs: vanaf 20.490 euro

Plus
+ Laadruimte
+ Laadvermogen
+ Goedkoop
+ Stil
+ Draaicircel
+ Accelereren

Min
– Actieradius
– Dode hoeken
– Saai dashboard

 

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

Laat een reactie na: