Driving-Dutchman.nl
    Twitter Facebook Instagram Pinterest RSS
    Trending
    • Doorn in het oog; een glimmend lederen stuurwiel. Zo kom je er vanaf!
    • Vijf redenen om een Alfa Romeo Stelvio Veloce te kiezen
    • Rijders review Zero DSR/X (deel 1)
    • Rijders review Zero DSR/X (deel 2)
    • Audi Q7 in noodloop, maar oorzaak is niet te vinden
    • Rijtest New Range Rover P530 V8 First Edition
    • Fiat 500X Yacht Club Capri, een welkome nieuwkomer
    • Mogelijke oorzaak inhouden Toyota RAV4 D4D diesel
    Driving-Dutchman.nl Driving-Dutchman.nl
    • Homepage
    • Fun
    • Auto
    • Motor
    • Elektrisch
    • Techniek
    • Adverteren
    Login
    Driving-Dutchman.nl
    By Driving-Dutchman

    Autotest Toyota iQ 1.0 VVT-i Aspiration

    Auto 23-04-2013Geen reacties

    Onder druk van belastingmaatregelen en crisis is de automarkt in ons land behoorlijk veranderd. Die ene gram CO2-verschil bepaalt of een merk een extra productielijn voor ons land kan bijschakelen of genoegen moet nemen met een rol in de marge. Autorijden is nu eenmaal een prijzige bezigheid waar relatief eenvoudig op bezuinigd kan worden. Een lastige propositie voor een kleine stadsauto met premiumuitstraling en dito prijsstelling.

    Toen de Toyota iQ in 2009 verscheen, viel hij nog in de 14 procent bijtellingscategorie en was hij BPM-vrij. Je betaalde een kwart van de reguliere wegenbelasting. In 2013 is de bijtelling 20 procent en is de auto niet meer BPM-vrij. Wel neemt de overheid de wegenbelasting nog voor haar rekening. Concurrenten als de Volkswagen Up! en in mindere mate de Fiat 500 zijn behoorlijk aan te kleden voordat de basisprijs van de iQ wordt overschreden. En de concurrentie valt wel in de lage bijtellingscategorie.

    Toyota-IQ-01

    De breedte is het punt waarop de iQ aangenaam verrast. Deze is met 1,68 meter gelijk aan die van een Volkswagen Polo en 13 centimeter meer dan de Smart fortwo.

    Kort en breed

    Als ik de iQ van opzij bekijk, verwacht ik dat er behalve de bestuurder niet heel veel meer in past. Na het instappen ben ik echter positief verrast. Qua lengte strookt mijn eerste indruk wel met de waarheid. De iQ meet nog geen 3 meter en achter de bestuurdersstoel kun je net een kinderstoeltje kwijt. Eerdergenoemde concurrenten zijn elk ruim een halve meter langer. Nee, de breedte is het punt waarop de iQ aangenaam verrast. Deze is met 1,68 meter gelijk aan die van een Volkswagen Polo. Het is ook 13 centimeter meer dan de Smart fortwo, die andere micro-stadsauto waarop de iQ het intelligente antwoord wil zijn. De compacte, maar op alle punten goede ondersteuning biedende stoelen versterken het gevoel dat bestuurder en voorpassagier ver van elkaar zitten. Voor 221 euro een middenarmsteun (met opbergvak) aanvinken in de optielijst, is mijn advies om de loze ruimte wat nuttiger te kunnen inzetten.

    Toyota-IQ-07Praktisch gebruik

    Toyota’s ontwerpers hebben een praktische oplossing bedacht om de beperkte diepte achter de passagiersstoel optimaal te benutten. Het asymmetrische dashboard maakt een U-bocht naast de middenconsole, die het mogelijk maakt om de stoel extra ver naar voren te zetten. Op deze wijze kan een volwassene achterin zitten. De iQ biedt dan, heel smart, plaats aan drie personen. Achter de derde passagier, wiens hoofdsteun de achterruit raakt, is een kofferruimte beschikbaar die 32 liter meet. Om een idee te geven: dit is onvoldoende voor mijn toch niet al te forse laptoptas. Het neerklappen van beide delen van de achterbank resulteert in een vlakke vloer en een laadvolume van 292 liter. De hoge tildrempel maakt de ruimte wat lastig toegankelijk.

    Snelweg

    Tijdens de eerste rit valt direct op dat het zicht opzij slecht is door de forse b-stijl. Het is dus ondanks het formaat van de auto opletten met de dode hoek. Ook valt op dat ik tijdens diezelfde rit met veel snelwegkilometers bijna vergeet dat ik in een kleine auto rijd. Bijna, want de hoge koets maakt de lichte iQ behoorlijk windgevoelig en dat was merkbaar. De 1,0 liter driecilinder motor heeft weliswaar 15 seconden nodig voordat de teller 100 kilometer per uur aangeeft, maar eenmaal op snelheid en hoog in de toeren kom je prima mee met het overige verkeer. De bij de introductie leverbare 1.3 liter motor is om prijstechnische redenen geschrapt, dus het is ook de enig beschikbare motorisering. De motor laat zich duidelijk horen en onze testauto is niet vrij van laagfrequente trillingen in de aandrijflijn bij stationair draaien en in lage versnellingen. Het voelt dan alsof de motor elk moment kan afslaan.

    Toyota-IQ-11Stadsverkeer

    In stadsverkeer voelt de iQ zich duidelijk beter op zijn gemak dan op de snelweg. De kleine draaicirkel werkt in het begin op mijn lachspieren. Tijdens het keren op de weg heb ik daarvoor nauwelijks meer dan een weghelft nodig. De korte wielbasis zorgt ervoor dat de auto nogal stuitert bij drempels en oneffenheden in het wegdek. Het hoort echter bij het communicatieve karakter van de iQ. De auto is zeer direct en met veel gevoel te sturen, waarbij hij alleen op hogere snelheden in bochten wat overhelt en liefst rechtuit wil. De versnellingsbak schakelt soepel en precies.

    Achter de derde passagier, wiens hoofdsteun de achterruit raakt, is een kofferruimte beschikbaar die 32 liter meet. Om een idee te geven: dit is onvoldoende voor mijn toch niet al te forse laptoptas.

    Tegenvaller

    Tijdens de testperiode rijden we ongeveer net zoveel kilometers in de stad als op provinciale wegen en snelweg. Het gemiddeld verbruik komt uit op 5,9 liter per 100 kilometer. Wetende dat de slechts 820 kilogram wegende auto met een zuinige driecilinder motor is uitgerust, had ik een lager verbruik verwacht.

    Toyota-IQ-101Interieurkwaliteit

    Met de interieurkwaliteit van de iQ is niet veel mis, al ziet de links van het stuur geplaatste boordcomputer met oranje monochroom display er behoorlijk gedateerd uit. Dat geldt ook voor de fragiele drukknoppen voor het selecteren van de informatie en resetten van de dagtellers. De middenconsole is stijlvol vormgegeven met hoogglans details in zwart en rood. De solide knoppen voor de airconditioning zitten op de juiste plaats en laten zich intuïtief bedienen. Het joystickachtige knopje op het stuur voor de bediening van de radio staat hiermee in schril contrast en had wat degelijker uitgevoerd mogen worden. Toyota heeft goede materialen gebruikt met oog voor detail. Het ergonomisch zeer goed gevormde lederen stuurwiel met rode stiksels is een voorbeeld.

    De importeur geeft aan dat Toyota de iQ op een hoger luxeniveau is gepositioneerd dan andere kleine stadsauto’s. Anno 2013 concludeer ik echter dat de concurrentie de iQ qua uitstraling, luxe en efficiëntie heeft bij- zo niet ingehaald.

    Luxe?

    De importeur geeft aan dat Toyota de iQ op een hoger luxeniveau is gepositioneerd dan andere kleine stadsauto’s. Interieur- en rijkwaliteiten onderstrepen dat dit gelukkig niet alleen aan de prijs te merken is. Anno 2013 concludeer ik echter dat de concurrentie de iQ qua uitstraling, luxe en efficiëntie heeft bij- zo niet ingehaald.

    Conclusie

    De business case achter een technologisch geavanceerde en standaard behoorlijk rijk uitgeruste micro-stadsauto is op voorhand een lastige, als je bedenkt dat je voor dezelfde prijs een aanzienlijk grotere auto koopt voorzien van heel veel extra’s. Het is inmiddels duidelijk welke van beide opties mensen in het algemeen kozen. De importeur bevestigt dat de iQ niet het succes is geworden dat Toyota ervan gehoopt had, maar dat de introductie ook op een lastig moment plaatsvond. De eerdere paragraaf over de bijtelling is een bewijs van de correctheid van deze stelling.

    Zit je vaak alleen in de auto voor relatief korte afstanden, maar wil je de flexibiliteit hebben om ook eens samen of gedrieën een weekendje op stap te gaan, dan is de iQ niettemin een prima optie. Je zult je achterpassagier niet horen klagen over de beenruimte, maar mogelijk wel over de bagage die zich naast hem of haar bevindt.

    Technische gegevens:
    Brandstof: Benzine
    Energielabel/Bijtelling: A/20%
    Gem. verbruik: 4,4 l/100 km
    CO2 uitstoot: 99 g/km
    Cilinderinhoud: 998 cc
    Cilinders/Kleppen: 3/12
    Max. vermogen: 50 kW/68 pk bij 6.000 tpm
    Max. koppel: 91 Nm bij 4.800 tpm
    Acceleratie 0-100 km/h: 14,7 sec.
    Topsnelheid: 150 km/h
    Transmissie: Handgeschakeld 5 versnellingen
    Gewicht: 820 kg
    Prijs basisversie: € 12.995
    Prijs gereden uitvoering: € 16.225

    Plus
    + Rijgedrag snelweg en stadsverkeer
    + Interieurkwaliteit
    + Innovatieve oplossingen

    Min
    – Prijsstelling
    – Ingehaald door de tijd
    – Verbruik

    Bekijk meer foto’s op onze Facebook pagina.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleAutotest Subaru Forester 2.0i Lineartronic CVT Executive
    Next Article Autotest: Subaru Outback 2.0D Executive Lineartronic CVT

    Related Posts

    By Tim Willems

    Doorn in het oog; een glimmend lederen stuurwiel. Zo kom je er vanaf!

    By Yuri Van Koeveringe

    Vijf redenen om een Alfa Romeo Stelvio Veloce te kiezen

    By Driving-Dutchman

    Audi Q7 in noodloop, maar oorzaak is niet te vinden

    Reageer

    Laat een reactie achter Cancel Reply

    Aanmelden nieuwsbrief


    Video: Wij zijn Driving-Dutchman

    advertorial
    Meest gelezen

    Voorkom schade en dure reparatie aan dieselmotor, reinig roetfilter preventief

    Opgerekte distributiekettingen door Het Nieuwe Rijden

    Dure motorreparatie door te zuinig rijden

    Alfa Romeo presenteert de Giulia Quadrifoglio

    Colofon / Contact

    We love Driving!

    Nieuws, tips en persberichten kun je sturen naar
    press@driving-dutchman.nl
    Twitter @drivingdutch

    Vragen en opmerkingen aan de redactie van Driving-Dutchman redactie@driving-dutchman.nl
    Adverteren? Klik hier voor de mogelijkheden

    Automotormedia
    Hoofddorp
    Driving-Dutchman is een website van Automotormedia.

    Privacyverklaring
    Hier vindt u onze Privacyverklaring

    Reacties
    • Marcel Frijhoff op Yamaha MT-09 Sport Tracker, gemaakt voor bochten
    • Martin op Opgerekte distributiekettingen door Het Nieuwe Rijden
    • Tootootje op Nieuwe Jeep Renegade 1.3 DDCT in de test
    • FAGOT EDDY op Zo voorkom je dat jouw EcoBoost benzinemotor in de soep loopt
    • Michael op Autotest: Tesla Model Y Long Range AWD
    • J.W.Mulder op Ook jij krijgt er mee te maken als je een auto hebt; TPMS bandendruk-bewaking systemen
    Auteurs

    Rob Blom
    Bekijk auteur en artikelen.


    Yuri Van Koeveringe
    Bekijk auteur en artikelen.

    Tim Willems Driving-Dutchman
    Tim Willems
    Bekijk auteur en artikelen.

     

    Deel ons op
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram

    © 2023 driving-dutchman.nl - Dutch on Wheelz.

    • Homepage
    • Fun
    • Auto
    • Motor
    • Elektrisch
    • Techniek
    • Adverteren

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Deze website maakt gebruik van cookies. Door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies
    Akkoord Lees meer
    Privacy & Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Altijd ingeschakeld
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    OPSLAAN & ACCEPTEREN

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login to your account below.

    Lost password?