Voor de meeste mensen is hun auto niet meer dan een vervoermiddel. Zo probleemloos en comfortabel mogelijk van A naar B reizen, veel ingewikkelder is de opdracht voor het vierwielig stuk staal niet. Maar die enkeling die ook echt wil genieten van z’n auto, die is in Nederland eigenlijk best goed af. Op ons overvolle en streng gecontroleerde wegennet? Ja echt!

Door: Gijs Bosman

“Want we staan toch altijd in de file? En als de weg vrij is, mag je maar 130. In Duitsland, op de Autobahn…” Oké, ik snap je twijfel, maar zeg nou zelf, wat is er leuk aan keihard rechtdoor rijden? Als je eenmaal met het zweet in de handen de 220 hebt aangetipt, voelt 130 daarna ook als een slakkengang. Leuk voor een keer, maar ik mis die topsnelheden niet hier op de A12. Ik geloof ook oprecht niet dat het er veiliger op zou worden als de snelheidslimiet werd losgelaten. Nee, dat genieten doe je ergens anders. En ja, gewoon op de openbare weg. In Nederland.

Begin met voetbal niet meer leuk te vinden

Daar gaan we, tip nummer een. Begin met voetbal niet meer leuk te vinden, net als ik. Ten tijde van een EK of WK kun je dan op gezette tijden je lol op. De wegen zijn leeg, de hermandad zit eveneens achter de buis. Nog nooit was een klaverblad zo uitdagend, want nu zit die trage vrachtwagen niet voor je. Dit is hét moment om de ideale lijn te volgen.

Heb je een vierwielaangedreven auto? Op Terschelling mag je in de wintermaanden op het strand rijden. Echt waar. Even een vergunning regelen bij de gemeente en je kunt je lol op. Een bijzondere ervaring, je vraagt je af hoe het kan.

Slingerachtige weg over de Posbank 

Liever lekker bochtjes ronden? Er zijn er genoeg. Bijvoorbeeld de slingerachtige weg over de Posbank bij Rheden, met echte haarspeldbochten. Of de fijne dijkweggetjes langs de Lek en de andere grote rivieren. Vermijd de eerste mooie zondagmiddag van het voorjaar, want dat ben je alleen maar fietsers en motoren aan het ontwijken. Hoorde ik iemand iets zeggen over chicanes?

Sneeuw? Ook leuk, pak je achterwielaandrijver, rij behoedzaam naar een verlaten parkeerterrein en ga eens lekker los. Erg verstandig bovendien, want al spelend leer je wat een auto doet als je in een slip raakt en dat kan je wel eens van pas komen. Zo wordt plezier ook nog nuttig, en er kan nog veel meer leuks. Iets met de juiste tijd, juiste plaats en een beetje creativiteit. Geniet ervan!

Gijs Bosman adviseert bedrijven en consumenten over de aan- en verkoop van een gebruikte auto, caravan of camper en ondersteunt ze in de onderhandelingen over de prijs. Ga voor meer informatie naar website Gijs Bosman Advies.

Deel.

Over de schrijver

Gijs Bosman

Gijs Bosman speelde nog voordat hij kon praten met auto’s, boetseerde van klei auto’s met caravans erachter en herkende het merk van een voorbijrijdende trekker aan het geluid. Hij las liever autojaarboeken dan de Donald Duck en zijn fiets zag hij als ondergeschikt vervoermiddel, want hij had ook een door zijn vader gebouwde skelter. Gijs verkocht, kocht en repareerde auto's en nu helpt hij mensen met het vinden van de juiste occasion.

Laat een reactie na: