Steeds meer applicaties zoals intelligente dashcams, head-up displays en bluetooth dongles gebruiken de onboard diagnosestekker van auto’s om stroom te tappen en data te verzamelen. Onderzoekers van Argus Security hebben echter ontdekt dat hackers auto’s via deze accessoires de automotor tijdens het rijden uit kunnen schakelen.

De hackers moeten zich hiervoor natuurlijk wel binnen het bluetoothbereik bevinden. Bluetooth 1.0 had in 1999 een bereik van 30 meter, in 2010 haalde bluetooth buiten al 4.0 al tussen de 50 en 100 meter. Versie 5.0 is aangekondigd en daarvan wordt het bereik vier keer zo groot.

Habbi babbi dongles

De dongle in kwestie was de Bosch Drivelog Connect die informatie over het rijgedrag van de bestuurder naar een app op een smartphone stuurt. Bosch heeft het voorval onmiddellijk onderzocht en een oplossing  geïmplementeerd. Nu zul je denken: wat kan mij het schelen. Ik heb nog nooit van dat ding gehoord.” Dat is een redelijke gedachte, maar als je denkt dat de enige applicatie is waar het mee mis kan gaan heb je het mis.

Het onderzoeksteam heeft de hack namelijk kunnen simuleren met andere bluetooth apparaten. En ondertussen komen er steeds meer gadgets bij die stroom en data uit de OBD-stekker tappen.

Wil je voorkomen dat hackers jouw automotor tijdens het rijden uitschakelen via een bluetooth accessoire, check dan eerst goed op internet of je iets over de dongle kunt vinden. Er zijn namelijk heel veel habbi babbi apparaten op de markt die je echt niet in je auto wil hebben.

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

Laat een reactie na: