Het is het belangrijkste, spannendste en moeilijkste moment bij het kopen van een occasion: een gedegen proefrit. In korte tijd moet je uitvinden of de auto die je misschien wel wilt kopen lekker zit, lekker rijdt, goed voelt en wil je ook nog eens zeker weten dat er geen gebreken zijn.

De kunst is vooral om je niet te laten leiden door emotie, maar nog even scherp te blijven en kritisch te onderzoeken of de occasion bij je past. Daarom een paar tips om het maximale uit de proefrit te halen.

Maak vooraf een lijstje

Maak van tevoren een geheugensteuntje, gewoon op papier (want je telefoon laat je tijdens het rijden natuurlijk in je zak). Schrijf hierop de meest essentiële dingen die je wilt controleren en check voor je de autosleutels weer teruggeeft aan de verkoper of je alles wat je op je briefje hebt geschreven ook hebt gecontroleerd.

Begin als je instapt met de zit. Neem even de tijd de stoel in te stellen, verstel de spiegels, test de elektrische raambediening en kies ook dit moment om even alle knopjes, hendels en klepjes te proberen. Dan hoef je je daar straks tijdens het rijden niet meer door af te laten leiden.

Voel en luister

Zet de radio uit tijdens de proefrit en luister. Hoor je rammels, ratels, schurende geluiden of vaag gepiep? Dat is meestal niet goed. Trap de koppeling eens in terwijl de auto stilstaat. Maak op een parkeerplaats een scherpe bocht naar links en eentje naar rechts. Zoek een rustige weg en trap net even wat harder op de rem dan je normaal zou doen. Houd het stuur met twee handen vast en voel of het niet trilt bij remmen of accelereren.

Probeer zoveel mogelijk uit je proefrit te halen. Rij een stukje binnendoor, provinciale weg en als het kan ook even snelweg. Zoek een paar drempels op (even een woonwijk inrijden – kan niet missen!) en als je geluk hebt en je ziet een klinkerweggetje, neem die dan mee in de rit. Dat is de ultieme test om rammels te horen. Zet tijdens de proefrit de auto even stil, laat de motor draaien, stap uit, open de kap en luister goed.

Tot slot: als je na die twintig minuten uitstapt en je hebt niet meer dat enthousiaste, spannende gevoel wat je voor de proefrit wel had, dan heeft de auto waarschijnlijk niet die indruk achtergelaten die wel had gemoeten. Denk er dan nog even goed over na, of zoek een andere occasion. En maak vooral opnieuw een gedegen proefrit.

Gijs Bosman adviseert bedrijven en consumenten over de aan- en verkoop van een gebruikte auto, caravan of camper en ondersteunt ze in de onderhandelingen over de prijs. Ga voor meer informatie naar website Gijs Bosman Advies.

Deel.

Over de schrijver

Gijs Bosman

Gijs Bosman speelde nog voordat hij kon praten met auto’s, boetseerde van klei auto’s met caravans erachter en herkende het merk van een voorbijrijdende trekker aan het geluid. Hij las liever autojaarboeken dan de Donald Duck en zijn fiets zag hij als ondergeschikt vervoermiddel, want hij had ook een door zijn vader gebouwde skelter. Gijs verkocht, kocht en repareerde auto’s en nu helpt hij mensen met het vinden van de juiste occasion.

1 reactie

 1. Dieseltje op gas op

  Een prima tip.

  Ik was vergeten hoe de auto zit, dus achteraf de zitting moeten aanpassen.

  Ook gooide de verkoper de prijs om, zodat de auto heel voordelig werd en het spekkoper gevoel me nam.

  Ik denk dat zij amper wat verdiend hebben met de verkoop.
  De eerste eigenaar heeft wel de bpm moeten aftikken, maar het was vermoedelijk het autobedrijf dus mogelijk met belastingteruggifte.

Laat een reactie na: