Tuning staat in de automotive voor het modificeren, opvoeren en optisch aanpassen of stylen van auto’s en motorfietsen. In het afgelopen decennium wordt tuning vooral geassocieerd met het sterker en sneller maken van de motor. Remmen en onderstellen kunnen ook getuned worden. In dit artikel kijken we naar het tunen, veranderen en vooral verbeteren van de prestaties van een auto.

In alle moderne auto’s zit een computer die er voor zorgt dat de motor goed presteert, zo weinig mogelijk brandstof verbruikt en zo min mogelijk schadelijke uitlaatgassen uitstoot. Autofabrikanten en onderdelentoeleveranciers ontwikkelen voor ieder merk en model specifieke software. Deze software is het beste compromis voor een bepaald type auto en zorgt dat alle auto’s van het zelfde type nagenoeg het zelfde presteren.

tuning-is-meer-dan-opvoeren-en-sportiever-en-opvallender-maken-driving-dutchmanSoftware kan aangepast worden 

De software die de autofabrikant in de computer stopt, voldoet aan milieu- en veiligheidseisen. Op basis van deze eisen, krijgen auto’s wel of geen typegoedkeuring om in een willekeurig land verkocht te mogen worden. Software kan en mag aangepast worden. Er zijn geen eisen aan gesteld, maar tijdens een periodieke keuring moet de software wel aan wettelijke regels voldoen, anders wordt de auto afgekeurd. 

Hoewel de software het beste compromis is voor de auto, zijn er omstandigheden waarin de software aangepast kan worden om de prestaties van een auto beter te maken. Een voorbeeld hiervan is de Fiat Ducato diesel. Deze bedrijfswagen dient ook als basis voor campers. De motoren en de software in de basis Ducato zijn dezelfde, maar de camper is met al zijn kampeergerei zwaarder dan de standaard auto. De Ducato camper heeft dezelfde motorische typegoedkeuring als de bedrijfswagen.  

fiat-ducato-camperTuning verfijnt software van autofabrikant

Omdat de software in de computer van de Ducato niet is aangepast voor de zwaardere camper, reageert de motor van de camper uitvoering anders dan de standaard Ducato, zoals bijvoorbeeld als de auto op een helling omhoog staat. Als je met draaiende motor de koppeling van de standaard Ducato bedrijfswagen op laat komen, rijdt de auto zonder gas geven rustig en soepel weg. Als je daarentegen de koppeling van de Ducato camper op laat komen, moet de motor meer gewicht verplaatsen en valt de auto stil als je niet genoeg gas geeft. Dit kan ook al voorkomen als de Ducato bedrijfswagen volgeladen is.

Tuning verfijnt de algemene software van de autofabrikant. Door de software van de auto aan te passen, kun je de motor ook sterker maken. Een sterkere motor is soepeler, waardoor je in principe minder hoeft te schakelen. Software tuning past de standaard eigenschappen van je auto aan. Tuning maakt auto’s nog steeds sterker en sneller, maar er is meer mogelijk. Met tuning verbeter je de prestaties, het rijcomfort en daardoor het rijplezier van en in een auto. Als een auto lekker rijdt, word je meer ontspannen en kun je rustiger aan het verkeer deelnemen. Tuning is meer dan opvoeren, sportiever en opvallender maken.

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

Laat een reactie na: