We hebben de eerste nachtvorst inmiddels gehad en de komende weken gaat het geheid een keer glad worden in Nederland, dus dat betekent winterbanden! Over het nut van winterbanden en de verschillen met zomerbanden is de afgelopen jaren al genoeg geschreven en gezegd, dus daar ga ik niet dieper op in. Wel ga ik de vraag beantwoorden die ik deze dagen regelmatig krijg wanneer ik samen met een potentiële koper een gebruikte auto inspecteer: moet ik aan de winterbanden of niet?

Door: Gijs Bosman

wel-of-geen-winterbanden-driving-dutchman_3Verplicht?

Het antwoord is wat mij betreft simpel. Als je elke dag afhankelijk bent van je auto en je ook als het glad is of sneeuwt de weg op moet, winterbanden eronder. Ben je niet afhankelijk van de auto en heb je de keuze deze te laten staan bij extreem weer, dan is het niet per se noodzakelijk. Mits je niet naar het buitenland gaat voor een vakantie, want in bijvoorbeeld Duitsland zijn winterbanden min of meer verplicht. Min of meer verplicht? Tja, de verplichting is niet keihard. Op een mooie, zonnige winterdag zonder vorst mag je gewoon op zomerbanden rijden in Duitsland.
Vierseizoenenband

Dan nog even een misverstand: winterbanden hebben wel degelijk een wat dieper profiel dan zomerbanden. Daardoor verliezen ze ook al wat eerder de voordelen van extra grip ten opzichte van een zomerband. Is een zomerband met een profieldiepte van minder dan 2,5 mm versleten, een winterband begint al onder de 4 mm af te takelen. Bij de apk wordt er overigens geen verschil gemaakt: zowel een winter- als een zomerband wordt pas afgekeurd bij minder dan 1,6 mm profiel.

wel-of-geen-winterbanden-driving-dutchmanLet op als je een gebruikte auto koopt

Let er dus goed op wanneer je een gebruikte auto koopt of er zomer- of winterbanden onder zitten en meet de profieldiepte. Vierseizoenenbanden hoor ik u zeggen? Zeker die van de a-merken worden steeds beter en zijn eigenlijk een prima alternatief qua veiligheid. Maar al blijft het een compromis, het is wel een goed compromis en zeker het overwegen waard.

Gijs Bosman adviseert bedrijven en consumenten over de aan- en verkoop van een gebruikte auto, caravan of camper en ondersteunt ze in de onderhandelingen over de prijs. Ga voor meer informatie naar website Gijs Bosman Advies.

Deel.

Over de schrijver

Gijs Bosman

Gijs Bosman speelde nog voordat hij kon praten met auto’s, boetseerde van klei auto’s met caravans erachter en herkende het merk van een voorbijrijdende trekker aan het geluid. Hij las liever autojaarboeken dan de Donald Duck en zijn fiets zag hij als ondergeschikt vervoermiddel, want hij had ook een door zijn vader gebouwde skelter. Gijs verkocht, kocht en repareerde auto's en nu helpt hij mensen met het vinden van de juiste occasion.

Laat een reactie na: