Gapen, zweten, misselijkheid en overgeven; wagenziekte is niet fijn. Ford deed er onderzoek naar en geeft een paar goeie tips die we je graag met je delen zodat je kunt voorkomen dat je gezinsuitje of vakantie in het water valt.

Volgens Jelte Bos van TNO in Soesterberg is wagenziekte een complex probleem. “Het is een natuurlijke reactie op een onnatuurlijke stimulus die op zichzelf niet kan worden genezen.” Bos kan de symptomen wel proberen te verlichten.

Waarschuwingssignalen wagenziekte

Gapen en zweten zijn volgens Bos en Ford de voortekenen van een toestand die wordt veroorzaakt door verschillen tussen signalen die de hersenen ontvangen van de ogen en de evenwichtsorganen in het oor. Baby’s worden niet wagenziek, dat komt pas als ze hebben leren lopen.

Volgens Elke Schmidt van het Ford European Research Center heeft comfort een hoge prioriteit bij ontwikkeling van auto’s van de toekomst. “We zetten alles op alles om wagenziekte te verminderen.”

Vooral kinderen en tieners worden wagenziek

Uit het onderzoek blijkt dat optrekken, remmen en bochtige wegen wagenziekte kunnen veroorzaken. Wagenziekte komt het vaakst voor bij kinderen en tieners en de kans dat je ziek wordt is het grootst als ze met het hoofd naar beneden kijken om videospelletjes te spelen of video’s te bekijken.

Volwassen passagiers die in het onderzoek tijdens een korte rit naar een scherm keken, werden na gemiddeld tien minuten misselijk. Als de schermen hoger geplaatst zijn en de testpersoon op de weg kan kijken voelden zij zich minder snel misselijk.

Tips om wagenziekte te verminderen

  • Ga in het midden van de achterbank zitten, of bij voorkeur voorin, om de voorliggende weg te kunnen zien
  • Rij rustig en vermijd indien mogelijk plotseling remmen, snel optrekken en kuilen in de weg
  • Zorg voor afleiding, zelfs een liedje zingen kan al helpen
  • Drink cola, eet gemberkoekjes, maar vermijd koffie
  • Gebruik een kussen of hoofdondersteuning om het hoofd zo stabiel mogelijk te houden
  • Zet de airco aan zodat er frisse lucht blijft circuleren

Heb jij nog meer tips om wagenziekte te voorkomen of de kans er op te verminderen? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit bericht of via onze Facebook pagina of Twitter feed.

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

Laat een reactie na: