En Audi is het eerste automerk dat Matrix OLED lichttechnologie introduceert op een conceptcar tijdens de Autoshow in Frankfurt Duitsland.

Het is voor autofabrikanten prestige geworden om onderscheidend met licht te zijn. En Audi staat bekend om zijn meest opvallend ontworpen achterlichten.

Organic light emitting didode

En opnieuw staat Audi aan de vooravond van een nieuwe licht-technologische ontwikkeling; Matrix OLED. Deze verlichting bereikt een nieuw, tot nu toe onbereikbaar, niveau verlichtingshomogeniteit. En dit creëert op zijn beurt mogelijkheden voor nieuwe achterlichtdesigns.

Achterlichtdesign verandert opnieuw door Matrix OLED-lichttechnologie Driving-DutchmanOLED is de afkorting van organic light emitting didode. Iedere OLED-eenheid bestaat uit twee elektroden waarvan er minstens één transparant is en een grote hoeveelheid dunne (minder dan één duizendste millimeter) lagen organische halfgeleidermaterialen bevat. Een lage gelijkspanning tussen de 3 en 4 Volt activeert de lagen om ze licht te laten geven. De kleur wordt hiervoor bepaalt door de moleculaire samenstelling van de lichtbron.

Platte lichtbronnen

Conventionele LED’s zijn gemaakt van halfgeleiderkristallen en zogenoemde puntlichtbronnen. OLED’s zijn platte lichtbronnen waarvan het licht nog homogener is. Hoe homogener licht is, hoe meer het op daglicht lijkt en hoe beter het nachtzicht is.

OLED’s werpen geen schaduw en hebben geen reflectoren, lichtgeleiders of soortgelijke componenten nodig, daardoor zijn ze efficiënt en licht. OLED’s kunnen bovendien continue variabel gedimd worden en hoeven ze niet gekoeld te worden. Als de lichtintensiteit van OLED verder toeneemt kan de technologie ook worden toegepast in richtingaanwijzers en remlichten.

Achterlichtdesign verandert opnieuw door Matrix OLED-lichttechnologie Driving-Dutchman kopieDriedimensionale vormgeving

De dunne glasplaten die volgens Audi op dit moment gebruikt worden om het organische materiaal te omsluiten kan in de toekomst vervangen worden door dunne kunststoflagen. Deze flexibele substraatmaterialen lenen zich perfect voor nieuwe driedimensionale designmogelijkheden.

Doordat OLED’s onderverdeeld kunnen worden in kleine segmenten, kan de helderheid van ieder segment apart geregeld worden. Bovendien zijn verschillende kleuren en transparante OLED’s mogelijk.

Audi Matrix OLED-technologie is een aanvulling op de Audi Matrix LED- en Audi Matrix lasertechnologie voor koplampen.  

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

Laat een reactie na: