Bridgestone blaast bandenmerk Firestone in Europa nieuw leven in en heeft daarvoor allereerst de Destination HP zomerband geïntroduceerd.

 

Firestone richt zich met de Destination op mensen die naar eigen zeggen jong van hart zijn en willen genieten van autorijden. De band wordt als goedkoper merk onder bijvoorbeeld Bridgestone, Michelin en Pirelli gepositioneerd.

Firestone-Destination-HP-actieVoor cross-overs en kleine suv’s vanaf drie tot vier jaar oud komt de band er in 10 verschillende maten in 16 en 17 inch. De Firestone Destination HP is ontwikkelt voor twee- en vierwielaangedreven cross-overs waarmee voornamelijk op de verharde openbare weg gereden wordt, maar ook op onverhard kun je met de Destination HP prima uit de voeten.

Vizier op cross-over en kleine suv

Firestone richt zich met de Destination HP op kleine suv’s zoals de Nissan Qashqai, Kia Sportage en Dacia Duster. Gezinsauto’s waarmee je ook een aanhanger trekt en het terrein in kunt. Voor het eerste jaar na de introductiestart produceert Firestone 300 duizend banden. Een Destination HP winterband volgt volgens Firestone binnen nu en vijf jaar.

Firestone-Destination-HP-wielNet als bij andere bandenfabrikanten, staat veiligheid bij Firestone voorop. Firestone heeft goed naar de concurrentie zoals Fulda, Kleber, Uniroyal, BF Goodrich en Hankook gekeken. Van deze merken heeft Firestone de beste eigenschappen als referentie gebruikt voor de Destination HP. Firestone positioneert zich hiermee naar eigen zeggen als een van de betere spelers in zijn segment.

Firestone Destination HP

Het profiel van de Firestone Destination HP is sportief en grover dan dat van de gemiddelde straatband. Voor de introductie van de koos Firestone Spanje als locatie en de Kia Sportage als testauto. Wat als eerste opvalt aan de Destination HP is dat hij stil is. Binnenin de Sportage hoor je ze niet, niet in de stad, niet op buitenwegen en ook niet op wegen waar de kwaliteit van het asfalt te wensen overlaat.

De stevigheid van de band zorgt ervoor dat je onder normale omstandigheden goed voelt wat er met de banden op de weg gebeurt.

De Firestone Destination HP is naast stil ook comfortabel. De Kia Sportage heeft een prima maar stug onderstel. Firestone heeft de Destination HP een stevige maar soepele wang gegeven. Hierdoor worden vooral de kleine korte oneffenheden zoals kuilen en gaten in het wegdek glad gestreken. De stevigheid van de band zorgt ervoor dat je onder normale omstandigheden goed voelt wat er met de banden op de weg gebeurt. En dit geeft op zijn beurt weer vertrouwen in de auto.

Slalom, uitwijkproef en remmentest

Tijdens de test met de Destination HP op een testbaan kregen we een slalom, uitwijkproef en remmentest op nat wegdek voorgeschoteld. Tot 60 kilometer per uur, harder konden we niet op de testbaan, voelen de vier Firestone’s vertrouwd en degelijk aan. De banden blijven met gemak in het juiste spoor. Je hebt niet het gevoel dat de band de neiging heeft om grip te verliezen. De Kia Sportage helde tijdens de manoeuvres aardig over, maar de banden gaven geen krimp.

Firestone-Destination-HP-water

De auto’s waar de Firestone Destination HP voor is ontwikkelt, worden multifunctioneel ingezet. Ze rijden in de stad en op het platteland, trekken aanhangers of caravans en gaan af en toe van de gebaande paden af. Ook op het onverhard doen de Firestone’s prima hun werk. Ondanks het redelijk ruige terrein met veel grind en flinke stenen met venijnig scherpe randen was er van de 20 auto’s geen een waarvan een van de banden het begeven hebben.

Levensduur en veiligheid

Het ontwikkelen van banden bestaat uit het sluiten van compromissen. Banden moeten voldoen aan vastgestelde wettelijke eisen op het gebied van grip op nat wegdek, rolweerstand en geluidsniveau. Als een van deze karakteristieken wordt veranderd, beïnvloed die verandering een van de andere karakteristieken. Firestone beweert dat met de Destination HP 35 procent meer kilometers gereden kunnen worden zonder dat de veiligheid nadelig beïnvloed wordt.

Firestone-Destination-HP-Stefano-Modena

Om de kwaliteit en veiligheid continue te waarborgen, test Bridgestone al hun banden continue. Daarvoor heeft de bandenfabrikant een samenwerkingsovereenkomst met ex-Formule 1 en DTM coureur Stefano Modena. Volgens Modena testen hij en zijn team alle banden die Bridgestone en Firestone ontwikkelen en produceren iedere maand.

Als we merken dat een band zich anders gedraagt dan hij zou moeten, koppelen we dit terug aan de engineeringafdeling.

“Het is daarvoor heel belangrijk dat je fit en goed geconcentreerd bent. In het productieproces kan wel eens iets fout gaan. Om problemen op de weg te voorkomen testen we iedere maand een aantal banden uit bepaalde productie-shifts. Als we merken dat een band zich anders gedraagt dan hij zou moeten, koppelen we dit terug aan de engineeringafdeling. Die gaan dan meteen aan de slag om te controleren wat de oorzaak van het probleem is.“

Firestone-Destination-HP-collage

Conclusie

Bridgestone heeft met de Firstone Destination HP een goede tweede keuzeband voor cross-overs en suv’s in het B- en C-segment ontwikkeld. De Destination HP is een stille band die auto’s met een stijf onderstel iets comfortabeler maakt zonder dat dit ten koste gaat van de grip en veiligheid.

 

 

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

Laat een reactie na: