Een van de eerste dingen die ik doe als ik met een aankoopkeuring van een occasion begin, is het dashboardkastje opentrekken en de map met instructieboekjes eruit halen. De manier waarop ik vervolgens het onderhoudsboekje er tussenuit vis en ga zitten bladeren, laat zich het best vergelijken met een kind dat een paar weken voor 5 december de Intertoysgids tussen de reclamefolders in de brievenbus vindt.

Door: Gijs Bosman

Kwaliteit van auto valt of staat met goed onderhoud

De kwaliteit van een auto valt of staat met goed onderhoud, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Het moet wel gek lopen wil een tien jaar oude diesel met drie ton op de klok en een keurig ingevuld boekje in een technisch minder goede staat zijn dan dezelfde auto met de helft aan kilometers, maar grote gaten tussen de beurten.

Facturen zijn geen rekeningen maar waardedocumenten Driving-DutchmanEn hoewel er gelukkig wel wat trucjes bestaan om te zien of bijvoorbeeld de motorolie recent ververst is, blijft het enige goede bewijs van regulier onderhoud toch het ingevulde boekje of een stapel werkplaatsfacturen. Als dat er niet is, ben ik bij voorbaat achterdochtig. Er moet dan een heel goed verhaal bij de auto zitten, wil ik aannemen dat het met de onderhoudshistorie wel snor zit.

Auto meer waard met facturen en stempels

Daarom een tip die u niets kost maar wel geld kan schelen: bewaar vanaf nu alle rekeningen die u krijgt van apk, onderhoud en reparatie van uw auto. En let even op dat de garage, na de jaarlijkse beurt, een stempel heeft gezet in het onderhoudsboekje. Ik verzeker u dat u, wanneer u de auto inruilt of verkoopt en die papieren kunt laten zien, het geen rekeningen maar waardedocumenten blijken te zijn. Uw auto is er meer door waard, want als u ‘m met mijn hulp inruilt, heb ik een keihard argument voor een nog betere inruilprijs.

Facturen zijn geen rekeningen maar waardedocumenten Driving-Dutchman_1Gijs Bosman adviseert bedrijven en consumenten over de aan- en verkoop van een gebruikte auto, caravan of camper en ondersteunt ze in de onderhandelingen over de prijs. Ga voor meer informatie naar website Gijs Bosman Advies.

Deel.

Over de schrijver

Gijs Bosman

Gijs Bosman speelde nog voordat hij kon praten met auto’s, boetseerde van klei auto’s met caravans erachter en herkende het merk van een voorbijrijdende trekker aan het geluid. Hij las liever autojaarboeken dan de Donald Duck en zijn fiets zag hij als ondergeschikt vervoermiddel, want hij had ook een door zijn vader gebouwde skelter. Gijs verkocht, kocht en repareerde auto's en nu helpt hij mensen met het vinden van de juiste occasion.

Laat een reactie na: