De gemiddelde kosten van autopech zijn vorig jaar gestegen van 360 naar 367 euro omdat Nederlandse automobilisten uit kostenoogpunt bewust de voorgeschreven onderhoudsbeurten en reparatie-adviezen overslaan. Dit is een van de conclusies van brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging.

De autobrancheorganisaties analyseerden samen met onderzoeksbureau GfK via een continue panelonderzoek 8.542 onderhoudsmomenten van 4.226 auto’s. Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemiddelde besteding aan onderhoud en reparatie per auto is afgenomen van 526 naar 482 euro per jaar. Volgens Bovag en RAI Vereniging komt dit mede door de lagere APK-frequentie voor jonge benzineauto’s, grotere onderhoudsintervallen en de hogere technische betrouwbaarheid van jonge auto’s.

Automobilist vaker tevreden

In totaal daalde het aantal onderhoudsmomenten in 2014 met 4,5 procent tot 13,4 miljoen in vergelijking met 2013. Automobilisten waren volgens de Bovag-RAI Aftersales Monitor in 2014 wel vaker tevreden over de door dealers en onafhankelijke autobedrijven uitgevoerde werkzaamheden dan een jaar eerder. Het percentage tevreden en zeer tevreden klanten steeg van gemiddeld 91 naar 93. Bij de fastfitters daalde de tevredenheid juist met drie procentpunten naar 91.

Gemiddeld werd een Nederlandse auto vorig jaar twee keer onderhouden of gerepareerd (inclusief onder andere aparte bandenwissel, losse APK en schadeherstel). In 2013 en 2012 kwam een auto gemiddeld nog 2,1 keer per jaar in de werkplaats.

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

Laat een reactie na: