Ergens in de brochure van de Mercedes-Benz S-Klasse Cabriolet staat het geschreven, en ik kan het bevestigen: de Mercedes-Benz S 500 Cabriolet is ‘Wellness op wielen’! Zelden heeft een auto een grotere indruk op me achter gelaten dan deze.

Mercedes-Benz S 500 Cabriolet, Wellness op wielen_Driving-dutchmanHoogstzelden werd ik als bestuurder zo in de watten gelegd. De ongekende luxe en afwerking aan boord is indrukwekkend en zelfs het formaat van dit prachtige slagschip is met ruim vijf meter lengte en twee meter breedte imponerend.

Kuuroord

De vergelijking tussen de S 500 met een kuuroord is snel gemaakt, alleen de masseur ontbreekt. De schitterende stoelen hebben verschillende massageprogramma’s als onderdeel van het optionele zitcomfortpakket. En dat voelt heel prettig tijdens het rijden. Is het te koud met het dak open? Geen probleem, uit een opening in de hoofdsteun komt warme lucht.

Mercedes-Benz S 500 Cabriolet, Wellness op wielen_Driving-dutchman_2Doe je het dak dicht, dan kan je met het optionele Air Balance pakket het interieur voorzien van een heerlijk geurtje. Er zijn vier geuren met prachtige namen: Nightlife, Downtown, Sports Mood en speciaal voor de S-klasse Cabriolet is een extra geur ontworpen: Pacific Mood. Het Air Balance systeem heeft ook de mogelijkheid de lucht in het interieur te ioniseren: een moeilijk woord om op een gezonde manier de atmosfeer in het interieur optimaal te houden. Is de S 500 een kuuroord of niet?

Een groot deel van de Cabriolet lijkt op de S-Klasse Coupé waarmee hij ongeveer 60 procent van de carrosseriedelen deelt. En dan vooral aan de voorkant, de achterkant is natuurlijk anders omdat daar de kapconstructie zit. De kap kun je tot een snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur openen en sluiten in ongeveer 20 seconden.

Mercedes-Benz S 500 Cabriolet, Wellness op wielen_Driving-dutchman_3De kap is gemaakt uit hoogwaardige stof en leverbaar in vier kleuren. Met de kap gesloten wordt er bijna geen geluid doorgelaten en zit je als bestuurder als in een cocon. Maar een cabriolet koop je natuurlijk niet om met het dak dicht te rijden. Open rijden is het mooiste wat er is en komt qua beleving dicht aan tegen wat motorrijders altijd zeggen: de beleving en de vrijheid die je ervaart.

Vingers aflikken

Tijdens het open rijden ervaar je de fantastische benzinemotor waar je je vingers bij aflikt. De 4.6-liter V8 levert 455 pk en wordt aangedreven door een 9G-Tronic automatische transmissie. Het geluid van de V8 verwent je oren bij het starten en blijft hoorbaar tot je de maximumsnelheid bereikt. Maar omdat de S 500 Cabriolet een auto is om in stijl en comfort te rijden, zal menig bestuurder op tijd het AirCap systeem activeren. Dan komt er een windlamel uit de het dakrand boven de voorruit tevoorschijn en een windscherm achter de achterpassagiers. Zo wordt het geluid van de turbulentie gedempt. Persoonlijk vind ik de lamel niet esthetisch, maar het werkt wel erg goed.

Mercedes-Benz S 500 Cabriolet, Wellness op wielen_Driving-dutchman_4Als bestuurder heb je twee grote schermen die je alle informatie geven. Samen met een Head-Up display die de informatie op de voorruit projecteert. Nu zit de S-klasse al boordevol veiligheidssystemen, het is te veel om hier op te noemen, maar ik moet even de Nachtzicht Assistent Plus vermelden. Dit systeem herkent ‘s nachts mensen en dieren tot een afstand van maximaal 160 meter die mogelijk gevaar opleveren.

Met een onzichtbaar infraroodlicht en een warmtebeeldcamera in de grille wordt het wegdek gescand en bij gevaar wordt dit met een rode markering weergegeven in het grote scherm voor de bestuurder. Dit systeem werkt zo fijn en prettig, daar kan geen menselijk oog tegen op en maakt autorijden ’s nachts een stuk veiliger.

Mercedes-Benz S 500 Cabriolet, Wellness op wielen!Conclusie

Zelden heb ik in een auto gereden die zo’n weldaad is voor de bestuurder. Ik kom superlatieven te kort. Mercedes-Benz is er in geslaagd een cabriolet te ontwikkelen die zijn gelijke niet kent. Het design straalt klasse en exclusiviteit uit. Binnenin vallen de zeer fraaie materialen en zeer hoge kwaliteitsuitstraling op. Zijn rijeigenschappen zijn zeer comfortabel en het onderstel en de vering zijn van sublieme kwaliteit en perfect op elkaar afgestemd.

De V8-motor heeft meer dan voldoende vermogen en de 9G-Tronic automatische transmissie zorgt ervoor dat het toerental lekker laag blijft wat het rijcomfort ten goede komt. De Mercedes-Benz S 500 Cabriolet is Wellness op wielen! In mijn persoonlijke Top 5 van geteste auto’s staat deze met stip op 1!

Mercedes-Benz S 500 Cabriolet, Wellness op wielen_Driving-dutchman_6Informatie:

Merk: Mercedes-Benz
Model: S-Klasse 500 Cabriolet
Type: liter 4.663 (cc)
Prijs vanaf: € 127.400,- (S 400)
Prijs testauto: € 216.854,-
Motor: V8 cilinder, 455 pk
Versnellingsbak: 9G-Tronic
Brandstof: Benzine
Opgegeven verbruik: 8,5-8,3 L /100km
CO2-uitstoot: 197-193 g/km
Energielabel: D
Topsnelheid: 250 km/h (begrensd)
Carrosserie: Cabriolet
Aantal zitplaatsen: 4
Laadvolume: 400 liter

Mercedes-Benz S 500 Cabriolet, Wellness op wielen_Driving-dutchman_7Foto’s: Rick Marsman

 

Deel.

Over de schrijver

Driving-Dutchman

Cars, Bikes and Life. Auto-en motornieuws, gave reviews met (ont)spannende video’s en mooie foto’s van auto’s en motorfietsen. Driving-Dutchman is er voor mannen en vrouwen die van auto’s, motoren, lifestyle en techniek houden en hier graag meer over willen lezen.

Laat een reactie na: