Wat is Alfa Romeo toch een mooi merk! Goed, misschien niet de meest objectieve uitspraak om een rijtest met de nieuwe Alfa Romeo Junior mee te beginnen, maar ik moest het even kwijt. Geboren in een Alfa-nest en mijn jonge jaren doorgebracht op de achterbank van auto’s als de 33, 164 en 156, heb ik een sterke voorkeur voor het merk met het ‘sportieve hart’. Dat betekent echter niet dat ik alle nieuwe Alfa Romeo’s direct als positief ervaar. Integendeel! Een nieuwe telg moet zich meten met zijn illustere voorgangers en recht doen aan het overdreven romantisch beeld dat ik van dit merk heb. Geen eenvoudige taak voor de nieuwe Junior dus, maar ik heb goed nieuws: hij is met vlag en wimpel geslaagd.
De kleinste
De Junior is, zoals de naam doet vermoeden, de nieuwe ‘kleine’ Alfa Romeo en volgt daarin de MiTo op; de charmante sportieveling die nu al weer zo’n zeven jaar van de markt is. De oorspronkelijke naam van de Junior was overigens ‘Milano’, maar dat was volgens de regels te Italiaans voor een auto die in Polen geproduceerd wordt. En dus werd een klassieke benaming uit de kast getrokken. De Junior is er in een benzine en hybride versie, maar ik ging op pad met de Eletrrica, de allereerste vol-elektrische auto van het Milanese merk.
Omdat we nu eenmaal in een tijd leven waar auto’s hun techniek met concerngenoten delen, was bij voorbaat al bekend dat de Junior sterk zou leunen op Stellantis techniek. Zo is het onderstel een bekende van auto’s als de Peugeot 208 en Opel Corsa, maar dan wel flink aangepast, waarover zo meer. Ook de techniek achter de aandrijflijn wordt gedeeld met andere elektrische auto’s binnen het concern.
Uiterlijk
Alfa Romeo’s moeten – en dit is echt een vereiste – een uiterlijk hebben dat bij het merk past. Anders gezegd: ze moeten een combinatie van sportiviteit en Italiaanse stijlvolle charme bezitten. Bij de Junior is lang over dat uiterlijk nagedacht. Een kleine SUV/Crossover is qua algemene vorm nu eenmaal geen dankbaar object voor vormgevers.
Toch heeft het designteam wat mij betreft zijn huiswerk goed gedaan. De Junior heeft een duidelijk sportief uiterlijk met een geheel eigen, nieuwe stijl, die we vaker van Alfa Romeo zullen gaan zien. De achterkant met zijn ducktail spoiler en hoge schouders geven hem een aanvallende houding. De voorkant is mooi breed en gespierd met fraaie lichten. De grille, op de Elettrica een kunststof uitsnede van Alfa Romeo’s wapen, is een nieuwe interpretatie die even wennen is, maar wel met smaak uitgevoerd. Daarnaast is het opvallend hoe men dit kleinste model een zo grote visuele aanwezigheid heeft kunnen geven.
Interieur
Omdat ik met de Speciale uitvoering op stap ging, was mijn testauto voorzien van fraaie, maar voor deze auto licht overdreven Sabelt kuipstoelen. Je hebt dan meteen het idee in een raceauto te stappen. Het dashboard is met flair vormgegeven en bevat enkele slimme designoplossingen. In plaats van zo’n verschrikkelijk lomp, rechthoekig scherm achter je stuur, is deze weggewerkt in een omranding, waardoor het geheel op twee tellers lijkt. De graphics van het scherm zelf dragen hier verder aan bij. Modern en toch klassiek, en vooral mooi.
Het infotainmentscherm is laag geplaatst en naar de bestuurder toegedraaid en heeft een duidelijke en eigen vormgeving. Bijzonder is ook de instelbare sfeerverlichting die een subtiel schijnsel in de auto verspreid, zonder dat het geheel een kermis wordt, zoals bij sommige andere merken. Zo wordt het kleine logo op de ventilatierooster van achter verlicht, zonder dat dit direct opvalt.
Toch heb ik één groot (nou ja, wat is groot?) kritiekpunt. Dat er in de auto kleine elementen uit andere Stellantis modellen zijn is tot daaraantoe. Er moet nu eenmaal gedeeld worden, maar dat de DNA-knop verdwenen is en vervangen voor een Peugeot ‘Drive Select’ button, vind ik een onnodig verlies. Zeker omdat deze functie in het menu nog wel DNA heet. Had daar nou niet een mooi draaiknopje voor verzonnen kunnen worden, zoals ook in de Tonale?
Techniek
Zoals gezegd reed ik met de volledig elektrische versie. Deze heeft een 156 pk, 240 Nm sterke elektromotor die de voorwielen aandrijft. Deze ontvangt zijn energie van een 51 kWh batterij, met een theoretisch bereik van ca. 400 km. In de praktijk moet je meer rekenen op een bereik van ca. 350 km.
Toen ik de specificaties van de auto erbij pakte, viel mij op dat deze uitvoering negen seconden nodig heeft om op de 100 km/u te komen. Ik had toch kunnen zweren dat dit een stuk sneller was, zeker in de meest sportieve D-stand. Beleving zegt soms meer dan alleen rauwe cijfers.
Wegligging
Eindelijk komen we dan bij de belangrijkste en indrukwekkendste onderdelen van deze rijtest: de rijervaring en wegligging. Na de Tonale, die qua onderstel duidelijk een slag minder was dan de briljante Stelvio en Giulia, hield ik mijn hart vast. Niet dat de Tonale niet fijn rijdt, maar hij miste nét dat unieke stukje Alfa Romeo.
Maar wat heeft de Junior mij op dit vlak verrast! Ondanks het feit dat hij zijn onderstel deelt met andere Stellantis modellen, torent hij er qua stuurgevoel en wegligging ver bovenuit. Scherp insturend, rustgevend met precies de juiste mate weerstand, gecombineerd met een kalme en toch strakke wegligging; dít is hoe een Alfa Romeo moet rijden. Het is geen Giulia, zo goed is ie ook weer niet, maar deze kleine doet erg zijn best dicht in de buurt te komen.
Conclusie
De Junior is wat mij betreft een fijne en succesvolle toevoeging aan de inmiddels toch vrij karige modellenreeks van Alfa Romeo. Met een onderscheidend design, uitgevoerd met smaak, een prettig onderstel en bovengemiddelde goede rijeigenschappen en wegligging, is het een moderne Alfa Romeo zoals je die zou verwachten. Of de elektrische variant de fijnste van het stel is, is iets wat we in de toekomst zullen uitzoeken. Maar men heeft in ieder geval laten zien dat elektrische rijden en Alfa Romeo goed te combineren valt. Hoop voor de toekomst dus.
Alfa Romeo Junior Elettrica Speciale
Aandrijving elektromotor, 156 pk en 260 Nm, voorwielaandrijving
Batterij Li-Ion 51 kWh
Max laadvermogen 11kW
Actieradius 350-400 km
Gewicht in kg (rijklaar) 1.445
Energielabel A
0-100 in sec 9,0
Top in km/h 150
Vanafprijs in euro 41.000,-