Er is een hoop onrust omtrent de energietransitie van het Nederlandse wagenpark. Werd er vanuit de overheid eerst zwaar ingezet op elektrisch rijden, nu waait er ineens een hele andere politieke wind. Voor fabrikanten zijn dit buitengewoon lastige tijden, want waar gaat het naartoe? Eén ding waar de meeste experts het wél over eens zijn, is dat de meeste winst voor elektrisch rijden te behalen is bij juist de kleine auto’s. Die laden snel op, hebben kleinere accu’s en hebben doorgaans ook geen enorm bereik nodig. En niet onbelangrijk, daar rijden er de meeste van.
Het zijn echter ook de auto’s die doorgaans het minste kosten. En dat is waar de schoen het meeste wringt, want elektrische auto’s zijn over het algemeen nog steeds vrij prijzig. Er ligt dus een flinke markt voor de betaalbare, kleine EV. De afgelopen jaren hebben we gezien dat in dit segment vooral de Chinezen de dienst uitmaakten. Gelukkig zijn de Europese merken bezig met een inhaalslag en de nieuwe Citroën e-C3 is daar een goed voorbeeld van. Tijd voor een uitgebreide rijtest.
Karakter
De nieuwe C3 is compleet nieuw qua stijl. Zagen we eerst ronde vormen, nu zijn het vooral vierkante vormen en scherpe lijnen, maar dan wel met een vleugje Franse flair. Het doet qua algemene vorm een beetje aan een Fiat Panda denken, want niet zo raar is, want de C3 en de nieuwe Grande Panda zijn in basis dezelfde auto.
Het interieur is met smaak vormgegeven met tal van charmante details, zoals kleine labels die je aansporen om ‘Cool’ te zijn en vooral plezier te hebben. Er is slim gebruik gemaakt van eenvoudige materialen, die het geheel een vriendelijke uitstraling geven en bijna kunnen verbergen dat er een hoop hard plastic te vinden is.
Interieur
Een mooi stijlelement is de eenvoudige, smalle, digitale strook diep in het dashboard, die dienst doet als je tellers. Om ervoor te zorgen dat je die goed kunt zien, heeft Citroën het stuur aan de boven- en onderzijde afgevlakt. Je hebt daardoor inderdaad goed zicht, maar persoonlijk heb ik liever gewoon een rond stuur. Onze Max-uitvoering was verder voorzien van een groot touchscreen met, door de aanwezigheid van Apple Carplay en Android Auto, een volledig infotainmentsysteem.
De stoelen zijn, zoals we van Citroën gewend zijn, erg comfortabel, zonder té zacht te zijn. Heel veel zijdelingse steun geven ze niet, maar ik kan alvast verklappen dat dit toch niet de auto is om heel sportief mee te rijden.
Motor en rijden
De ë-C3 heeft een 113 pk, 120 Nm sterke elektromotor die de voorwielen aandrijft. Deze wordt gevoed door een 44 kWh batterij, voor een officieel rijbereik van 324 kilometer. In de realiteit moet je meer denken aan 275 kilometer, afhankelijk van waar je rijdt en hoe koud het is. Mooi in deze prijsklasse, waarover zo meer, is dat de auto standaard een snellaadfunctie heeft tot zelfs 100 kW.
Met slechts 113 pk en 120 Nm zou je verwachten dat het om een slome auto gaat, maar dankzij de altijd aanwezige kracht van de elektromotor valt dat enorm mee. De auto komt makkelijk met verkeer mee en trekt energiek op. Goed, van 0-100 km/u in 11 seconden is inderdaad niet heel indrukwekkend, net als de top van 135 km/u, maar voor een kleine ‘stadsauto’ is dit helemaal niet slecht.
Wat minstens zo goed is, is de rijervaring. De ë-C3 rijdt erg comfortabel – het is tenslotte een Citroën – maar voelt daarnaast zeker niet wollig. Hij stuurt duidelijk in en helt opvallend weinig over in de bochten. Het voelt qua rijgedrag daardoor verre van een budgetauto en is een flinke stap voorwaarts in vergelijking met de vorige C3. Het flinke gewicht van de batterij – de ë-C3 weegt maar liefst 1.383 kilogram (250 kg zwaarder dan de benzine versie) – draagt mogelijk bij aan dit stabiele gevoel.
Prijs
Wat kost deze betaalbare elektrische auto dan uiteindelijk? Het instapmodel is verkrijgbaar vanaf 24.300,- euro, waarbij je wel het touchscreen en wat andere fraaie details moet ontberen. Onze rijk uitgeruste Max is er vanaf 28.790,- euro. Dat is gemiddeld zo’n 3.000,- euro duurder dan de benzine uitvoering.
Conclusie
Met de ë-C3 heeft Citroën een betaalbare elektrische auto neergezet die nergens als goedkoop aanvoelt. Hij rijdt comfortabel en volwassen, biedt een ruim en prettig interieur en ziet er ook nog eens leuk uit. En met zaken als de standaard snellaadfunctie is het een aantrekkelijke Europese optie in het segment van de meer betaalbare elektrische auto’s.
Citroën ë-C3 Max
Aandrijving Elektromotor, 113 pk en 120 Nm, voorwielaandrijving
Getest bereik ca. 275 km
Batterij Li-Ion 44 kWh
Gewicht in kg (rijklaar) 1.383
0-100 in sec 11
Top in km/h 135
Vanafprijs in euro 24.300,-