Onderweg gaat het airbag- en abs-lampje op het dashboard branden. Als de berijder de motor afzet en deze weer wil starten, wil de Seat niet meer aanslaan. Het voertuig wordt afgesleept naar een garagebedrijf die op hun beurt Asim Saglam van Autodiagnose.eu vragen om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Tijdens ons onderzoek blijkt dat het CAN-C netwerk uitgevallen is. Dit elektronische netwerksysteem koppelt onder andere de elektronische regeleenheid van de motor, het ABS en ESP systeem, de airbag, stuurbekrachtiging sensor en stuurhoek sensor en verbinding-regeleenheid met elkaar. Doordat dit netwerk plat ligt, kunnen de systemen niet meer met elkaar communiceren.

Veiligheidshamer schakelt airbag en ABS uit Driving-Dutchman_1Motor wil niet meer aanslaan door startblokkering

Naast het uitvallen van de bovengenoemde veiligheidssystemen, wil de motor ook niet meer aanslaan omdat de startblokkering niet meer vrijgegeven wordt. De signalen (transpondercode) van de autosleutel worden namelijk ook via het CAN-C netwerk naar de motor-regeleenheid verzonden.

Metingen aan het het CAN-C netwerk leren dat het uitvallen van het netwerk veroorzaakt wordt door een overgangsweerstand naar de massa van een van de twee netwerkdraden. Als we de bedrading die door de motorruimte naar het dashboard en vervolgens naar de achterzijde van het voertuig loopt inspecteren, komen we ter hoogte van de dorpel de weerstand tegen. 

Veiligheidshamer schakelt airbag en ABS uit Driving-Dutchman_2Let goed op als je de veiligheidshamer installeert

Eén van de bevestiging-haken van de veiligheidshamer is dwars door een kabelbundel gestoken en heeft daar de bedrading beschadigd. Controleer voordat je een veiligheidshamer met de scherpe haken in de bekleding van de auto installeert goed of er geen draden in de buurt zijn. De haakpunten kunnen kostbare schade aan de auto veroorzaken. 

Weet je niet zeker of en waar je de veiligheidshamer het beste kunt installeren, bezoek dan een autobedrijf die dit voor je kan doen.   

Veiligheidshamer schakelt airbag en ABS uit Driving-Dutchman_3

Deel.

Over de schrijver

Driving-Dutchman

Cars, Bikes and Life. Auto-en motornieuws, gave reviews met (ont)spannende video’s en mooie foto’s van auto’s en motorfietsen. Driving-Dutchman is er voor mannen en vrouwen die van auto’s, motoren, lifestyle en techniek houden en hier graag meer over willen lezen.

Laat een reactie na: