De auto die op dit moment het gevecht aangaat met de gevestigde orde, de underdog die met een hoop gegrom laat weten dat hij ook meedoet in de race voor de mooiste en bruutste wagen van dit moment. Die wagen, dat is de Jaguar F-Type. In dit geval de oogstrelende F-Type Coupé V6 Supercharger.

Geen R of S, maar gewoon de standaard V6 met supercharger en 340 pk op de achterwielen. Even voor de duidelijkheid, dit is het instapmodel, ‘slechter’ kun je niet krijgen bij Jaguar. Vanaf hier wordt het alleen maar beter. En er is al niets om af te kraken op dit model.

Liever een V8?

Oh, maar wil je dan niet liever een V8? Ja, natuurlijk heb ik liever de V8 in de F-Type, maar is dit een extra 50.000 euro waard? Nee, dat niet. De V6 in deze Jaguar levert meer dan genoeg vermogen om je uitstekend mee te vermaken. Het enige dat een klein beetje mist is het V8-geluid. Dat is nog nét even iets vetter.

Autotest-Jaguar-F-Type-Coupé-voorzijde-rijdendV6 maakt gehakt van asfalt

Ik heb een dag in de F-Type Coupé gereden en was er al heel erg snel achter dat het een beest van een auto is. Al is het alleen al om het idiote geluid dat het ding produceert. De V6 laat duidelijk weten dat hij in deze auto zit om gehakt te maken van het asfalt. De uitlaatpijpen die naar de achterkant van de auto leiden, maken dit nog even extra duidelijk. De grom die deze auto produceert is ongekend. Of ik nu wilde of niet, elke keer als ik het gaspedaal intrapte, kwam er weer een vieze grijns op mijn gezicht.

De grom die deze auto produceert is ongekend en veroorzaakt een vieze grijns op mijn gezicht en kippenvel nek. En dat was nog niet alles.

Af en toe zelfs een beetje kippenvel in de nek. En dat was nog niet alles. Deze F-Type heeft namelijk een optioneel knopje op de middenconsole. Een knopje met de afbeelding van een uitlaat en dan weet je al wat dat betekent. Juist, nog meer geluid. Wanneer je deze knop indrukt verandert het geluid van boos naar kwaad, van vies naar smerig, van leuk naar geweldig. Dat knopje is de hele dag niet uit geweest.

Autotest-Jaguar-F-Type-Coupé-dashboard-DrivingDutchmanGeluid is natuurlijk leuk, maar uit een amper bewegende Honda Civic kan ook een dik geluid komen. Gelukkig heeft deze Jag geen moeite met in beweging komen. Binnen ongeveer vijf seconden zit ik op de 100 kilometer per uur en stopt de auto met accelereren bij een duizelingwekkende 260 kilometer per uur. De hogere snelheden zijn ook precies waar deze coupé voor gemaakt is. Dan merk je echt dat deze auto zich thuis voelt op de weg. Wanneer je wat langzamer gaat rijden dan wordt de erg harde vering toch ietwat vervelend.

Alles onder controle

Wanneer je wat sneller rijdt, dan merk je hier helemaal niets van en voelt de auto extreem stabiel. Dan heb je bijna niet het idee dat je eigenlijk een monster aan het besturen bent. Dat krijg je pas weer wanneer je het gaspedaal te vroeg intrapt als je een bocht uitkomt. Dan weten de achterwielen heel even niet meer wat ze met al dat vermogen moeten doen en laten dit helemaal gaan. De achterkant breekt dan uit, maar nooit zo erg dat je in een sloot of tegen een boom eindigt.

Autotest-Jaguar-F-Type-Coupé-zijkant-rijdendKiezen of delen

Maar goed, dat zou natuurlijk ook erg zonde zijn van een auto die er zo goed uitziet. De foto’s en video bij dit artikel doen de auto eigenlijk geen recht. In het echt ziet de Jaguar er nog beter uit. En niet alleen van buiten is het een plezier voor het oog. De binnenkant mag er ook zijn. Goed vormgegeven en mooi materiaalgebruik, maar ook nog eens comfortabel. Tenminste, als je lichaam stopt na 1,90 meter. Wordt het langer, zoals de mijne, dan kan het toch wel wat krap worden. Ik zat met mijn hoofd tegen het dak of met mijn knieën tegen het dashboard. Kiezen of delen.

Goed vormgegeven en mooi materiaalgebruik, maar ook nog eens comfortabel. Tenminste, als je lichaam stopt na 1,90 meter.

En dat kiezen of delen stopt niet bij de lengte van je lichaam, het gaat ook nog eens door bij de prijs van de Jaguar F-Type Coupé. Instappen kan vanaf 85.600 euro. Dat is niet mis. Voor dat geld heb je een hoop andere leuke auto’s. Ook auto’s met achterwielaandrijving en een zes cilinder supercharger met meer dan 300 pk. Toch is de keuze in mijn ogen heel makkelijk. Geen andere V6 maakt dit extreme dikke geluid en geen andere auto is zo mooi.

Autotest-Jaguar-F-Type-Coupé-cockpit-DrivingDutchman
Bekijk meer foto’s van Rick en Lars op onze Facebook pagina.

Technische gegevens:
Brandstof: Benzine
Energielabel: F
CO2 uitstoot: 205 g/km
Gem. verbruik: 8,8 l/100 km
Cilinderinhoud: 2.995 cc
Cilinders: 6 in V-vorm
Max. vermogen: 250 kW/340 pk bij 6.500 tpm
Max. koppel: 450 Nm bij 3.500 tpm
Acceleratie 0-100 km/h: 5,3 sec.
Topsnelheid: 260 km/h
Transmissie: automaat. 8 traps
Gewicht: 1.577 kg
Prijs basisuitvoering: € 85.600
Prijs gereden uitvoering: € 85,600

Plus
+ Geweldig motorblok
+ Prachtig om te zien
+ Geluid
+ Wegligging bij hogere snelheden

Min
– Weinig ruimte als je lang bent
– Harde vering bij lage snelheden

Tekst en video: Dennis Wilman, foto’s: Rick Marsman en Lars Oosterveen

Deel.

Over de schrijver

Driving-Dutchman

Cars, Bikes and Life. Auto-en motornieuws, gave reviews met (ont)spannende video’s en mooie foto’s van auto’s en motorfietsen. Driving-Dutchman is er voor mannen en vrouwen die van auto’s, motoren, lifestyle en techniek houden en hier graag meer over willen lezen.

Laat een reactie na: