De Peugeot RCZ is een zeldzame verschijning op ’s Neerlands wegen en dat geldt al helemaal voor de sportieve R(uige?) versie die voor mijn deur wordt afgeleverd. Na het eerste rondje is het direct duidelijk: we hebben hier te maken met een nekkendraaier.

Korte gesprekjes starten steevast vanuit de verbazing dat het hier een Peugeot betreft. Recente race- en rallysuccessen ten spijt. Hoog tijd dus voor Peugeot Sport, de performance afdeling van het merk, om een potentere en nog meer tot de verbeelding sprekende versie uit te brengen van de RCZ. Deze in 2009 in productie genomen sportcoupé is gebaseerd op de al in 2007 gepresenteerde 308 RCZ concept car. Stellen dat de RCZ de tand des tijds heeft doorstaan, is een understatement.

Peugeot RCZ-R 01 Driving-DutchmanDe wulpse welvingen die vanuit het in contrasterend satijn zwart carbon uitgevoerde dak (optie à 1.510 euro) doorlopen in de achterruit, de forse heuppartij, schitterende 19 inch velgen, smaakvol uitgevoerde spoiler (dat kan dus inderdaad), de twee aan weerszijden geplaatste verchroomde uitlaatpijpen en de algehele stroomlijn en eenheid van het ontwerp spreken ook in 2014 zowel tot mijn verbeelding als tot die van een ieder die ik over de auto gesproken heb. Op de in een afwijkende rood- en grijstint uitgevoerde stickers met RCZ opdruk aan de zijkanten mag je wat mij betreft 400 euro besparen. Besteed dat geld liever aan het gelijk geprijsde alarm, want deze exclusiviteit uitstralende bolide op je oprit kan ook het dievengilde wel eens interesseren.

Peugeot RCZ-R 02 Driving-DutchmanStijlvol en solide

Het interieur sluit qua stijl haarfijn aan bij de buitenzijde. Fenomenale kuipstoelen bekleed met een combinatie van leer en alcantara waarin je liefst blijft zitten, vooropgesteld dat je niet langer bent dan 1.90 meter. Dan zit je namelijk klem tegen het plafond, ook met de stoel in de laagste stand. Dubbel uitgevoerde rode stiksels sieren naast de stoelen ook het met leer beklede dashboard, de portieren, pook en het kleine sportstuur. De welvingen in het dak komen terug bij de ventilatieroosters. Bij het wat anonieme centraal ertussen geplaatste analoge klokje zou ik gekozen hebben voor contrasterende rode wijzers en qua eenheid was het fraaier geweest als ook de tellerverlichting in rood en niet oranje was uitgevoerd. Kleine details, soit. Het hoogglans zwart van de middenconsole past weliswaar prima in het geheel, maar heeft als nadeel dat elk in de auto aanwezig stofje er direct zijn weg naar weet te vinden. Knoppen en hendels voelen solide aan. De pookknop is aan de forse kant.

De RCZ R rijd je voor de lol; de bestemming is van ondergeschikt belang.

Het grote en goed afleesbare navigatiescherm klapt fraai omhoog bij het starten van de auto en is goed geplaatst. De bediening ervan, via op de middenconsole geplaatste knoppen, haalt het qua gebruiksvriendelijkheid niet bij het aanraakscherm dat we recent in de 308 tegenkwamen. Maar ja, de RCZ R rijd je natuurlijk voor de lol en een bestemming is dan van ondergeschikt belang. Hoewel ik na enkele dagen concludeer dat dit een prima auto voor dagelijks gebruik is: De achterbank is er alleen voor de vorm, maar de bijna vierkante kofferruimte biedt met ruim 320 liter een relatieve zee aan ruimte.

Peugeot RCZ-R 03 Driving-DutchmanTechnologisch vernuft

De RCZ R wordt niet onrustig of nerveus, als je nalaat hem op zijn staart te trappen. Wanneer je dat wel doet, wordt de stijlvolle verschijning niet teniet gedaan door brullend rauw motorgeluid. Na een nauwelijks waarneembaar turbogat word ik serieus in mijn stoel gedrukt en dringt naast een subtiel gegrom met name de hoge piep van de turbo duidelijk door in de cockpit, als de auto in minder dan 6 seconden naar 100 kilometer per uur accelereert. We hebben hier niet te maken met een ongepolijste muscle car, maar met een bijzonder staaltje Frans technologisch vernuft. Peugeot Sport heeft serieus moeten sleutelen om 270 pk en 330 Nm koppel te genereren uit wat in de basis een heel gewone 1.6 liter benzinemotor is. Een mechanisch sperdifferentieel doet een poging om de krachten succesvol over de voorwielen te verdelen, maar slaagt daar maar ten dele in. Ook in de tweede versnelling betrap ik de auto hier en daar nog op wielspin en bij stevig gas geven bij het uitrijden van bochten stuitert de auto redelijk ongeleid rechtuit.

Peugeot RCZ-R 04 Driving-DutchmanHet doet echter niets af aan de conclusie dat de RCZ R prima geschikt is voor dagelijks gebruik. Het surplus aan kracht dat je met deze wedstrijdauto tot je beschikking hebt, zorgt wat mij betreft voor een prima balans tussen comfort en bruikbaarheid enerzijds, en sportiviteit en sensatie anderzijds. En dat alles wordt gepresenteerd in een pakketje om je vingers bij af te likken.

Bekijk meer foto’s op onze Facebook pagina.

Technische gegevens Peugeot RCZ R:
Brandstof: Benzine
Energielabel/Bijtelling: C/25%
Gem. verbruik: 6,3 l/100 km
CO2 uitstoot: 145 g/km
Cilinderinhoud: 1.598 cc
Cilinders/Kleppen: 4/16
Max. Vermogen: 199 kW/270 pk bij 6.000 tpm
Max. Koppel: 330 Nm bij 1.900 – 5.500 tpm
Acceleratie 0-100 km/h: 5,9 s
Topsnelheid: 250 km/h (elektronisch begrensd)
Transmissie: Handgeschakeld zes versnellingen
Gewicht: 1.255 kg
Prijs basisversie: € 48.200
Prijs gereden uitvoering: € 52.060

 Plus
+ Prijs
+ Unieke verschijning
+ Technologisch vernuft
+ Dagelijkse bruikbaarheid

Min
– Stuurgevoel rond neutraalstand
– Voorwielaandrijving in combinatie met 270 pk
– Zitpositie bij lichaamslengte boven 1.90 meter

Deel.

Over de schrijver

Driving-Dutchman

Cars, Bikes and Life. Auto-en motornieuws, gave reviews met (ont)spannende video’s en mooie foto’s van auto’s en motorfietsen. Driving-Dutchman is er voor mannen en vrouwen die van auto’s, motoren, lifestyle en techniek houden en hier graag meer over willen lezen.

Laat een reactie na: