Er zijn auto’s die zo zeldzaam zijn, dat ze onbetaalbaar geworden zijn. Maar wat maakt een auto nou zeldzaam en dus duur? We laten je in dit artikel een aantal van de zeldzaamste en duurste auto’s ter wereld zien.

Porsche 916 – 3 miljoen euro

Vrijwel iedereen kent de Porsche 911, veel minder bekend en misschien wel volkomen onbekend is de Porsche 916. Er zijn er in 1972 slechts 11 van gemaakt en het waren allemaal prototypes. Als je aan Porsche denkt, denk je aan iets duurs. De 916 kostte in de zeventiger jaren 14 duizend dollar wat in die tijd best veel geld was.

Porsche 916 – 3 miljoen euro

Toen Porsche daar achter kwam, stopten ze met het 916 project. De 916 had een topsnelheid van 233 kilometer per uur en was op dat moment een van de snelste en nu een van de zeldzaamste Porsche’s. Recent is er een 916 verkocht aan particuliere kopers voor bijna drie miljoen euro.

Phantom Corsair – 9 miljoen euro

De Phantom Corsair was zijn tijd in 1938 ver vooruit. Zijn futuristische design en techniek maakte de deze auto revolutionair. Er is een hoogtemeter aan boord, de deuren openen automatisch en achterin de auto zat een bar. Er is slechts een Corsair geproduceerd waardoor hij nu waarschijnlijk bijna negen miljoen euro op zou kunnen leveren.

Phantom Corsair – 9 miljoen euro

Packard Panther – 300 duizend euro

De Packard Panther had een aantal features die in zijn tijd revolutionair waren. In het originele model zaten zogenoemde Clipper achterlichten en de carrosserie was gemaakt van glasvezel. Slechts een model had een dak dat je eraf kon halen.

Packard Panther – 300 duizend euro

Hoewel er vier van werden gebouwd, is de Panther is nooit in productie gegaan waarvan er nog slechts twee bestaan. In 2006 werd er daarvan een verkocht voor 300 duizend euro.

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing – 1,3 miljoen euro

De Mercedes-Benz 300 SL Gullwing is, 60 jaar na zijn introductie, vanwege zijn unieke vleugeldeuren nog steeds een waanzinnige auto. Maar de gullwings zijn niet de enige reden. De 300 SL was ook de eerste auto met benzine-injectie en in zijn tijd met een topsnelheid van meer dan 260 kilometer per uur een van de snelste productieauto’s.

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing – 1,3 miljoen euro

De Gullwing was tijdens zijn introductie in 1954 in New York de belangrijkste eyecatcher en door de jaren heen is zijn populariteit alleen maar gegroeid. Net als zijn waarde, recent werd er een Gullwing geveild voor niet minder dan bijna 1,3 miljoen euro.

Bugatti Royale Kellner Coupe – 18 miljoen euro

De Bugatti Royale Kellner Coupe uit 1931 is extreem zeldzaam omdat er maar zes van geproduceerd zijn. Onder de motorkap ligt een 12,7-liter vliegtuigmotor. In 1987 wisselde de Royale op een veiling van Christie’s voor bijna tien miljoen euro van eigenaar. De waarde van de auto wordt nu maar liefst rond de 18 miljoen euro geschat.

Bugatti Royale Kellner Coupe – 18 miljoen euro

Aston Martin Bulldog – 1,3 miljoen euro

De Aston Martin Bulldog heeft wel wat weg van een DeLorean en hebben zelfs dezelfde vleugeldeuren. Aston wilde 25 Bulldog’s maken, maar uiteindelijk verscheen er maar eentje. Hoewel de auto in Engeland gebouwd is, zit het stuur toch aan de linkerkant. De 5,3-liter V8 heeft een topsnelheid van 260 kilometer per uur en werd in 2011 aan een particuliere liefhebber verkocht voor 1,2 miljoen euro.

Tucker ’48 – 1,2 miljoen euro

De Tucker ’48 is vernoemd naar zijn bedenker Preston Tucker. Tucker wist het voor elkaar te krijgen 51 van deze auto’s te bouwen voordat zijn bedrijf in Chicago als gevolg van een fraudeschandaal failliet ging. Tucker probeerde zijn bedrijf door te starten, maar zonder resultaat waardoor zijn auto’s zeldzaam geworden zijn.

Een van de eigenaren is regisseur Francis Ford Coppola die in 1988 de film Tucker: The Man and His Dream regisseerde. Een Tucker ’48 is op dit moment nog zo’n 1 miljoen euro waard.

Talbot Lago – 2,3 miljoen euro

Autofabrikant Talbot-Lago stond financieel diverse keren op de rand van de afgrond. Naast gewone mensen-auto’s, produceerde Talbot Formule 1 auto’s, waaronder de Lago Grand Sport die in 1980 zelfs een race won.

Talbot Lago – 2,3 miljoen euro

De Lago kwam er ook in een luxe uitvoering. Omdat er van de Talbot Lago slechts 12 gebouwd zijn is de auto extreem zeldzaam en een gewild collectors item geworden. De waarde van een Lago wordt geschat op 2,3 miljoen euro. 

Foto’s: fabrikanten en Pinterest

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

1 reactie

Laat een reactie na: