Regelmatig preventief onderhoud is de beste manier om lang en fijn met je auto te kunnen blijven rijden en hoge reparatiekosten te voorkomen. Maar wat is preventief onderhoud en wanneer moet je het doen? In dit artikel geven we je een paar belangrijke tips over preventief onderhoud en lees je hoe je duizenden euro’s op auto-onderhoud kunt besparen.

Iedereen die wel eens aan een auto gewerkt heeft of duizenden euro’s heeft uitgegeven om een auto te laten repareren zal dit bevestigen: negeer preventief onderhoud niet. De basiszaken zoals olie peilen en verversen en de bandenspanning controleren zijn net als regelmatige controles bij de dokter. Ze houden je gezond en als er iets met je aan de hand is, is de dokter er vroeg genoeg bij om erger te voorkomen. Door je auto preventief te onderhouden kun je duizenden euro’s besparen.  

Lees de gebruikershandleiding

Besteedt aandacht aan de gebruikershandleiding van jouw auto. Hier staat namelijk in wanneer de auto naar de garage moet om gecontroleerd te worden, olie te verversen, de filters te vernieuwen en snaren of distributieriem te vervangen. In de handleiding staan nog meer interessante wetenswaardigheden zoals wat de bandenspanning moet zijn, welke brandstof je moet tanken en welke olie er in de motor moet. 

Zelfs als auto’s je niets interesseren of als je er geen verstand van hebt, is het toch belangrijk om de gebruikershandleiding door te nemen om te weten waar je mee bezig bent. Als je de verkeerde olie bijvult, niet de juiste brandstof tankt of te laat onderhoud uitvoert, vervalt de garantie en bestaat de kans dat je met kostbare reparaties geconfronteerd wordt.

Onderhoud je auto zelf preventief

Onderhoud is een van de belangrijkste manieren om geld te besparen op auto-onderhoud. Door een klein beetje geld uit te geven en je auto preventief te onderhouden op de momenten die de fabrikant voorschrijft, voorkom je dat je later met kostbare reparaties geconfronteerd wordt. Zelf kun je ook al regelmatig het een en ander controleren, het lijkt simpel, maar het kan je veel geld besparen.

Bijvoorbeeld de verlichting controleren. Hiermee voorkom je bekeuringen en rij je ook ’s avonds en ’s nachts veilig rond. Door de bandenspanning iedere maand te controleren en op de juiste spanning te houden, voorkom je dat ze sneller slijten dan nodig is, hou je optimale grip met de weg en voorkom je dat het brandstofverbruik stijgt. Kijk ook of er geen beschadigingen aan de band te zien zijn en of er nog voldoende profiel is.

Leer zelf de vloeistofniveau’s te controleren

Zelfs als je niet zelf de koelvloeistof of stuurbekrachtigingsvloeistof van je auto bij kunt vullen, is het toch belangrijk om je zelf aan te leren de vloeistofniveau’s te controleren. Soms kun je de inhoud van de reservoirs zo zien, in andere gevallen is er een peilstok waarmee je het niveau kunt controleren.

Zorg dat de vloeistofniveau’s op het juiste peil staan. Als de vloeistofniveau’s snel dalen is er waarschijnlijk ergens een lekkage en is het verstandig om een autobedrijf de auto te laten controleren. Laat in geen geval iemand je ruitensproeierantivries bijvullen. Dat klusje kan iedereen doen en bespaart je weer een paar euro’s.

Riemen controleren

De aandrijfriemen, V-snaren en multi-riemen zijn essentiële onderdelen van een auto. Ze drijven bijvoorbeeld de waterpomp en de pompen van de stuurbekrachtiging en airconditioning aan. Als je een piepend geluid onder de motorkap vandaan hoort komen kan dit duiden op te slappe of versleten aandrijfriemen. In het ergste geval piepen de lagers van een pomp of andere aangedreven accessoire.

Negeer geluiden die onder motorkap vandaan komen nooit en laat dit direct controleren door de garage. Voel af en toe eens of de snaren nog strak genoeg gespannen zijn en geen scheuren of rafels vertonen. Span of vervang de snaren op tijd om kostbare reparaties en vervolgschades in de toekomst te voorkomen.

Olie en ruitenwissers

Regelmatig olie peilen is belangrijk bij zowel oude als nieuwe auto’s. Er kan altijd en op ieder moment iets gebeuren waardoor de motor van een auto ineens (meer) olie gaat verbruiken. Op tijd olie verversen is minstens zo essentieel als olie peilen. Olie koelt de motor, voert vuil af en verouderd op den duur. Let bij het olie peilen op hoe de olie eruit ziet. Als de olie zwart of stroperig is, moet je het sowieso verversen. Controleer het olieniveau bij voorkeur als de motor koud is.

Controleer ook regelmatig de ruitenwisserbladen, ze zorgen ervoor dat je tijdens regen, sneeuw en mist goed zicht hebt en veilig kunt rijden. Kijk of de uiteinden van de wisserbladen niet gescheurd zijn, dit is het begin van gevorderde slijtage als gevolg van ouderdom of gebruik. Als ruitenwisserbladen strepen achterlaten op het raam, maak ze dan eerst schoon met een vochtige doek om er zeker van te zijn dat vuil niet de oorzaak is. Als de wisserbladen blijven strepen, vernieuw ze dan.

Door zelf regelmatig je auto te controleren, kun je duizenden euro’s besparen. Wil je ook weten hoe je geld kunt besparen op auto-onderhoud? Lees dan dit artikel.  

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom

Rob Blom is gek op alles wat wielen heeft. Hij is zijn carrière begonnen als automonteur en via automotive en automotive aftermarket bedrijven in de mediawereld terechtgekomen. Nu is hij Driving-Dutchman en helpt hij automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Rob heeft een passie voor autoracen, klassieke auto's en (V-Twin) motoren, snelle sportwagens en vierwielaandrijving. Privé heeft Rob op dit moment een KTM 990 Adventure en een Hyundai H200 om hem van A naar B te vervoeren.

2 reacties

  1. Dieseltje op gas op

    Of je bezit of least een Japanse auto zoals Subaru, Honda, Nissan, Toyota of Suzuki.

    Zit je met een Renault, dan is het zeker heel erg belangrijk alles te controleren en dubbel te checken.
    Er zijn Audi modellen die wel 1 liter motorolie lusten binnen de 1000 kilometer. Maar dat is een bekend probleem met de zuigerveren.

  2. Dieseltje op gas op

    Ik had eens een Volkswagen Bora. Na een oliewissel was na een tijdje de olie zwart. Het blok is zonder problemen de 375000 km bereikt totdat ik een andere auto kocht.

Laat een reactie na: